V&D is van plan zijn distributie uit te besteden aan het Woerdense transportbedrijf G. Snel Logistics.

Dat bevestigde het warenhuisconcern vrijdag na berichtgeving in De Telegraaf.

De chauffeurs die nu nog in dienst zijn van V&D zouden overgaan over naar G. Snel en daar een jaarcontract krijgen, aldus De Telegraaf. V&D zou voor april de zaak rond willen hebben. Door de distributie uit te besteden kunnen de kosten worden gedrukt.

FNV wil duidelijkheid over chauffeurs

FNV wil snel duidelijkheid over de gevolgen van de uitbesteding van de distributiewerkzaamheden door V&D. De vakbond vraagt zich af wat dit betekent voor de 21 chauffeurs die nu een nieuwe werkgever krijgen. V&D heeft hier nog geen duidelijkheid over geboden, zei bestuurder Niels Suijker van FNV Handel zaterdag.

Suijker: “Op basis van de wet overgang van onderneming hebben de chauffeurs van V&D recht op een contract voor onbepaalde tijd, als ze dat nu ook al hebben. Uit de media verneem ik dat G. Snel de chauffeurs jaarcontracten wil aanbieden. We gaan het transportbedrijf nadrukkelijk wijzen op de regels.”

V&D spreekt tegen dat de betrokken chauffeurs jaarcontracten aangeboden krijgen. "Uiteraard respecteren wij de wet overgang van onderneming", liet een woordvoerster weten.

Salaris korten met terugwerkende kracht

Maandag doet de rechter uitspraak over het verplichte loonoffer dat V&D door wil voeren. De warenhuisketen heeft de salarissen van zijn 5000 werknemers in februari nog niet verlaagd, omdat het eerst af wil wachten wat de rechtbank beslist.

Als de rechter bepaalt dat V&D de maatregel mag doorvoeren, dan houdt V&D in maart met terugwerkende kracht ook de salarisverlaging van februari in.

Laatste puzzelstuk in reddingsplan

Volgens V&D is het verplichte loonoffer het laatste puzzelstukje in het reddingsplan. Als de rechter er een streep doorheen haalt, zouden de afspraken met de andere partijen op losse schroeven komen te staan en V&D weer in de gevarenzone terechtkomen.

De warenhuisketen draait al twintig jaar met verlies. Vorig jaar liep dat verlies op van 42 miljoen euro in 2013 naar 49 miljoen euro.

De warenhuisketen bereikte eerder deze maand een akkoord met de verhuurders van zijn winkelpanden over verlaging van de huren. De banken waren vervolgens bereid de kredietkraan open te houden en aandeelhouder Sun Capital besloot extra kapitaal in V&D te steken. Daarmee werd een faillissement afgewend.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl